Strona główna > Sprzęt gastronomiczny > Wilki czyli "większe" młynki do mięsa

Wilki czyli “większe” młynki do mięsa
5 (100%) 7 ocen

Co to jest wilk?

Maszyny do mielenia mięsa wykorzystywane są zarówno w domu, jak i w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, stołówki szkolne, cukierniach i piekarniach oraz wielkich zakładach przetwórstwa spożywczego (w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców). Maszyny te służą do rozdrabniania mięsa, drobiu, ryb ale także orzechów i nasion. We wszystkich maszynach do mielenia, mięso lub inny produkt trafia poprzez otwór wsadowy na podajnik ślimakowy, który podaje je przez gardziel do zespołu tnącego. Podajnik ślimakowy (ślimak) powoduje wtłaczanie mięsa przez otwory sita a noże mają za zadanie odcinać kawałki mięsa odpowiadające średnicy otworów w sicie.

Za pomocą maszyn do mielenie mięsa można nie tylko rozdrabniać mięso. Wykorzystuje się je także do produkcji pasztetów, przygotowania kotletów mielonych, włoskiej lasagni, meksykańskiego burrito, amerykańskich hamburgerów, greckiej mussaki, tatara a także rozdrabniania maku lub orzechów na farsz do ciast. Do stworzenia każdej z tych potraw konieczne jest zastosowanie odpowiedniego rodzaju ślimaków, noży, sitek oraz szarpaków.

 

Jak wybrać maszynkę do mięsa?

W zależności od miejsca zastosowania tego rodzaju sprzętu – w domu lub zakładzie gastronomicznym – stosowane są różne rodzaje maszyn. Drobne (ręczne lub elektryczne) maszynki wykorzystywane przez nas w domu, nie są przygotowane do pracy ciągłej. Tu ich miejsce zastępują profesjonalne urządzenia o wydajnościach od 50 kg/h do kilku ton na godzinę. Decydując się na zakup takiej maszyny szczególną uwagę należy zwrócić na ilość oraz jakość zastosowanych w niej elementów. Wpływa to bezpośrednio na kwalifikację tego rodzaju sprzętu. Maszyny do mielenia mięsa dzielą się w tej kwestii na trzy rodzaje stosowanych systemów. W standardowym systemie typu „ENTERPRISE”, maszyna wyposażona jest w układ: ślimak, nożyk oraz sitko. Rozbudowana wersja tego systemu, skrywająca się pod nazwą „UNGER 3”, wykorzystuje dodatkowo szarpak czyli specjalny rodzaj tarczy stosowany do rozdrabniania mięsa na mniejsze kawałki. Najbardziej rozwiniętą wersją maszyny do mielenia mięsa, jest sprzęt zaopatrzony w system „UNGER 5”, na który składa się: ślimak, szarpak, nożyk, sitko oraz dodatkowy nożyk i sitko. Dodatkowo maszyny można wyróżniać na maszyny bez chłodzenia oraz z wbudowanym chłodzeniem.

Największe, przemysłowe maszyny do mięsa mogą być dodatkowo wyposażone w hydrauliczne podnośniki wózków do mięsa, separatory do oddzielania od mielonego mięsa kawałków kości, chrząstek i ścięgien a także występują w wersjach umożliwiających mielenie mięsa zamrożonego w temperaturze nawet do – 10 C. Pojemność zasypowa lejach takich maszyn wynosi od 300 do 1000 kg a przekroje gardzieli mają średnicę od 160 do 250 mm. Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa używane w zakładach masarskich posiadają także regulacje prędkości obrotowej elementów mielących.

Najnowocześniejszym rozwiązaniem w przemysłowym mieleniu mięsa jest połączenie w w jedną maszynę urządzenia do łamania mrożonych bloków oraz maszyny do mięsa. Takie urządzenie jest przeznaczone do skrawania mrożonych bloków mięsa o wadze do 30 kg i temp. – 25 C a następnie do ich mielenia. Co się tyczy technik mrożenia, poruszyliśmy ten temat w osobnym artykule.

Czyszczenie maszyny do mięsa

Maszyny do mielenia mięsa, podobnie jak wszystkie urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym i gastronomicznym wymagają odpowiedniej dbałości. Mowa tu zarówno o odpowiednim utrzymaniu sprzętu czyli regularnym czyszczeniu (każdorazowo po zakończeniu pracy) wymaganym przez stosowne normy sanitarne, jak i jego serwisowaniu. Wpływa to zarówno na bezpieczeństwo osób obsługujących sprzęt jak i jego wydajność. W przypadku maszyn do mielenia mięsa, regularnej kontroli podlegają noże, które powinny być systematycznie ostrzone, a w razie potrzeby również wymieniane. Najbezpieczniej zdać się w tej materii na serwis, który udzieli nam dodatkowo gwarancji na dokonane zmiany.

Przeczytaj również: