Strona główna > Zdrowie > Ujemne kalorie – co to takiego i jak stosować je w diecie?

Często czytając artykuły na temat diet i sposobów odżywiania, możemy natknąć się na ciekawy i dość zaskakujący termin fachowy, jakim jest „ujemna kaloria”. Określenie to może być zdecydowanie mylące, gdyż z biologicznego punktu widzenia nie istnieją produkty posiadające ujemną wartość energetyczną. Termin ujemne kalorie oznacza natomiast, że zjedzenie konkretnych produktów wywoła w naszym organizmie ujemny bilans kaloryczny. Jeżeli jesteście zainteresowani poznaniem produktów, które właśnie w ten sposób działają na nasze ciało – serdecznie zapraszamy do lektury! W przypadku chęci zapoznania się z innymi artykułami na temat zdrowia – również zapraszamy na naszego bloga!

Ujemny bilans kaloryczny w naszym ciele oznacza, że przeznaczamy więcej energii na strawienie danego produktu, niż sam ten produkt dostarcza. Przykładowo, na strawienie produktu posiadającego 10 kalorii, nasze ciało zużyje 15 kalorii. W takiej sytuacji powstaje deficyt 5 kalorii, co nazywane jest w uproszczeniu kaloriami ujemnymi! W sytuacji, gdy nasz organizm odczuwa niedobór energii, by strawić pokarm, sięga po zapasy zmagazynowane w naszej tkance tłuszczowej. Efektem tego jest redukcja tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie spadek masy ciała. Jeżeli zależy nam na utracie wagi lub zrzuceniu zbędnej warstewki tłuszczu, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po ten rodzaj produktów! Ujemny bilans kaloryczny oczywiście możemy osiągnąć poprzez ćwiczenia fizyczne, lub ogólne ograniczenie pokarmów wysokokalorycznych. Obecnie prowadzone są nawet specjalne diety, które obejmują produkty posiadające ujemne kalorie (inne, ciekawe podejście do diety opisaliśmy z kolei tutaj). Taka dieta ujemnych kalorii opiera się przede wszystkim na spożywaniu świeżych owoców i warzyw. Czas trwania takiej diety wynosi od dwóch do czterech tygodni, po których można zaobserwować utratę zbędnych kilogramów!

 

Dieta ujemnych kalorii.

W diecie ujemnych kalorii zaleca się przede wszystkim spożywanie warzyw takich jak:
– brokuły,
– kapusta,
– szparagi,
– buraki,
– marchew,
– kalafior,
– seler naciowy,
– papryczki chili,
– por,
– cukinia.

Powyższe produkty najlepiej spożywać surowe, lub bezpiecznie ugotowane na parze. Zrezygnujmy na pewno z ich smażenia, gdyż olej jest bardzo kaloryczny! Należy pamiętać również, żeby nie dodawać do nich soli, ani nie podawać z sosami, czy innymi dipami.

W diecie ujemnych kalorii warto sięgnąć także po owoce, które nie tylko są zdrowe, ale także pozytywnie wpłyną na redukcję tkanki tłuszczowej. Szczególnie zwracajmy uwagę na owoce, które nie posiadają dużej ilości składowej cukru, a są to między innymi zazne i lubiane w Polsce:
– jabłka,
– maliny,
– brzoskwinie,
– śliwki,
– poziomki,
– ananas,
– grejpfrut,
– morela,
– czarna porzeczka

Owoce można spożywać w postaci nieprzetworzonej lub stworzyć z nich pyszne, kolorowe koktajle! Pamiętajmy jednak, aby nie dodawać do nich cukru, ani żadnych dodatków, gdyż to zupełnie zniweluje, jeżeli nie wprost odwróci efekt ujemnych kalorii i sprawi, że zamiast działać z myślą o zrzuceniu zbędnych kilogramów – masa ciała podskoczy!

Warto w tym względzie dodać, że dieta opierająca się na ujemnych kaloriach nie jest wskazana dla osób, które mają jakiekolwiek schorzenia układu pokarmowego. Zrezygnować powinny z niej także kobiety w ciąży, matki karmiące, a także osoby regularnie wykonujące wysiłek fizyczny, lub osoby pracujące fizycznie, gdyż ich sytuacja w oczywisty sposób wymaga wzmożonego wsparcia kalorycznego. Niedobór kaloryczny wywołany spożywaniem takich produktów może doprowadzić do spadku energii i gorszego samopoczucia. W diecie ujemnych kalorii zaleca się spożywanie produktów, które zapewniają uczucie sytości (wpływa to na dobre samopoczucie, o które szczególnie powinniśmy dbać decydując się na dość rygorystyczną, trzeba przyznać, dietę) i są bogate w błonnik, ponadto wskazane są także produkty zawierające dużą ilość wody oraz elektrolitów, dzięki czemu jeszcze bardziej wspomożemy nasz organizm z walce z zalegającym w ciele tłuszczem i szybko stracimy zbędne kilogramy!

Musimy zdawać sobie jednak sprawę, że jak większość restrykcyjnych diet, również dieta opierająca się na ujemnych kaloriach może być obarczona pewnym ryzykiem. Szczególnym minusem takiego podejścia do spożywania posiłków jest to, że dieta ujemnych kalorii nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dietetycy zarzucają zwłaszcza ubogą ilość produktów zawierających tłuszcze oraz białko. Największym ryzykiem po zakończonej „kuracji” jest zatem szybkie nadejście znienawidzonego efektu jo-jo. Nie należy również stosować tej diety zbyt długo, gdyż może ona niekorzystnie wpłynąć na ilość wapnia oraz witamin!

Przeczytaj również:

Więcej w Zdrowie
Czy słodziki są szkodliwe?

Wielokrotnie słyszymy opinię, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Rozwiązaniem proponowanym przez znanych producentów wydają się być słodziki, które...

Zamknij