Strona główna > Zdrowie > Słodziki – czy są szkodliwe?
Czy słodziki są szkodliwe?
4.8 (96.67%) 6 ocen

Wielokrotnie słyszymy opinię, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia, a jego nadmierne spożywanie może bardzo negatywnie wpłynąć na stan funkcjonowania naszego organizmu. Podwyższone ciśnienie, otyłość, próchnica – to tylko niektóre ze szkodliwych, zbadanych już i należycie udowodnionych wpływów cukru. Rozwiązaniem proponowanym przez znanych producentów wydają się być słodziki, które zawierają mniej kalorii i uważane są za mniej szkodliwe dla zdrowia. Czy jednak faktycznie tak jest? Czy słodziki nie posiadają żadnych szkodliwych substancji i czy swobodnie możemy zastąpić tradycyjny, biały cukier słodzikiem? Zapraszamy do lektury niniejszego artykułu, w którym postaramy się wyjaśnić tą kwestię!

Słodziki a aspartam…

Z pewnością wielu z nas po prostu lubi słodki smak. Niektórzy, co więcej, zdają się być wprost od niego uzależnieni, co jest już gorszym zjawiskiem. Słodki smak kojarzymy z pozytywnymi emocjami, poprawia on nasz nastrój, a dodatkowo, mobilizuje do intensywnego wysiłku intelektualnego, a umiarkowanie stosowany korzystnie wpływa na układ hormonalny. Jest jednocześnie spora grupa osób, które rezygnują z klasycznego cukru na rzecz stosowania słodzików. Warto zadać sobie zatem pytanie, co takiego wchodzi w skład słodzików i czy należy się ich bać?

Otóż, głównym składnikiem słodzików jest aspartam. Jest to związek chemiczny, z grupy estrów peptydowych, który jest używany właśnie jako sztuczny środek słodzący. Oznaczany najczęściej symbolami E951 aspartam w naszym organizmie jest metabolizowany i rozkładany do dwóch aminokwasów. Bez wchodzenia w nadmierne szczegóły z gałęzi mikrobiologii, związek ten może być bardzo szkodliwy dla osób cierpiących na fenyloketonurię, czyli mówiąc wprost – dla osób, które nie metabolizują fenyloalaniny. Poza osobami cierpiącymi na tą chorobę, aspartam może być spożywany przez wszystkie osoby… jednak czy nie jest on szkodliwy dla zdrowia?

 

Czy aspartam jest rakotwórczy?

Wokół aspartamu narosło jednak wiele opinii na temat jego rakotwórczych właściwości, co bardzo skutecznie odstraszyło wiele osób od stosowania sztucznych słodzików. Czy faktycznie tak jest i czy badania potwierdzają rakotwórczy wpływ stosowania słodzików bazujących na aspartamie? Okazuje się, że powstałe na początku lat 90 badania naukowców, którzy pochylali się nad kwestią rakotwórczości aspartamu, nie były do końca rzetelne, a co za tym idzie – nie mogą stanowić jedynego właściwego punktu odniesienia do wyrobienia sobie zdania na temat aspartamu. Naukowcy z Bolonii – bo tam przeprowadzane były te badania – nie stosowali obiektywnych metod badawczych, zarzucano im także stosowanie nadmiernych dawek, znacznie przewyższających te, które stosowane są w przemyśle spożywczym. Tym samym zatem można mieć wiele obiekcji do postawienia znaku równości pomiędzy aspartamem a rakotwórczością i należy o tym możliwie często przypominać, gdyż te opinie są w naszym społeczeństwie nadal dość mocno popularne.

W ciągu ostatnich lat przeprowadzono szereg badań naukowych nad rakotwórczym wpływem aspartamu. Ostatecznie jednak uznano, że nie ma powiązania między spożyciem aspartamu, a rozwojem nowotworów. Zostało to także potwierdzone przez ekspertów z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a także Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych. To właśnie dzięki pozytywnej rekomendacji tych jednostek słodziki zawierające aspartam zostały dopuszczone do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej.

Wykluczenie rakotwórczego wpływu aspartamu nie sprawia jednak, że możemy uznać ten środek za całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Niestety substancja ta może wywołać pewne skutki uboczne! My zaś, w ramach działu “Zdrowie” na Blogu Chefstore, staramy się przedstawiać rzeczy w obiektywnym świetle, nigdy zaś jednostronnie – stąd nie możemy o tych efektach ubocznych nie wspomnieć. Amerykański odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia opracował raport, w którym znalazła się cała lista niepożądanych efektów działania tego słodzika.

Skutki uboczne aspartamu zawartego w słodzikach

O jakich niepożądanych efektach mowa? Okazuje się, że osoby regularnie spożywające aspartam narzekały między innymi na bóle i zawroty głowy, nudności, drętwienia i skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, bezsenność, trudności z oddychaniem, zawroty głowy, bóle stawów czy nawet utratę smaku! Tak pokaźna lista szkodliwych właściwości tego środka sprawia, że powinniśmy mocno zastanowić się zanim podejmiemy decyzję o stosowaniu słodzika. Warto mieć jednak na względzie to, że nadużywanie cukru w diecie prowadzi do podobnych skutków ubocznych. W naszych artykułach zresztą niejednokrotnie zwracamy uwagę na fakt, że dawka – ogólnie rzecz biorąc – zawsze ma znaczenie i przestrzegamy przed nadużywaniem nawet pozornie dobrych rzeczy, jak chociażby kawa. Zainteresowanych zgłębieniem tego tematu odsyłamy do osobnego, wyjątkowo zdaje się lubianego przez naszych Czytelników artykułu, a mianowicie publikacji: Co muszę wiedzieć, zanim wypiję kolejną kawę.

Jedno trzeba jednak powiedzieć niejako na usprawiedliwienie: sztuczny słodzik na pewno znajdzie zastosowanie w przypadku osób chorych na cukrzycę. Może stanowić substytut cukru i stanowić jeden z elementów zmiany sposobu odżywania, obok zwiększenia spożycia warzyw i całościowej zmianie diety. Trzeba jednak pamiętać, że zawarte tu dane nie mają charakteru profesjonalnej porady i nie zastąpią indywidualnego badania i wydania fachowej opinii przez lekarza odpowiedniej specjalności lub wykształconego i doświadczonego dietetyka.

Podsumowanie, czyli prawda na temat słodzików…

Biorąc pod uwagę wskazane w niniejszym opracowaniu argumenty za szkodliwością słodzików nie sposób nie odnieść wrażenia, że stosowanie tych środków z umiarem i rozsądkiem, w tym nie uciekając od fachowych porad lekarskich, nie powinno wywołać szkodliwych efektów dla naszego ciała. Znana już średniowieczu zasada, że “dawka czyni truciznę” idealnie pasuje do tematu szkodliwości słodzików. Jeżeli będziemy stosować zrównoważoną dietę, poprawnie się odżywiać, a także będziemy aktywni fizycznie spożycie napoju ze sztucznym słodzikiem nie powinno nam zaszkodzić. Pamiętajmy jednak oczywiście o fundamentalnych dla zdrowia zasadach odpowiedzialności, w tym oczywiście o umiarze i kierujmy się zdrowym rozsądkiem – to najlepsza recepta na zdrowie!

Przeczytaj również:

Więcej w Zdrowie
Jakie warzywa są najlepsze na odporność

Bardzo często zadawanym pytaniem jest to, jak zadbać o zdrowie i odporność poprzez prawidłową dietę. Jakie warzywa są najzdrowsze i...

Zamknij