Strona główna > Ciekawostki > Oto właśnie najdroższa kawa na świecie!
Oto właśnie najdroższa kawa na świecie!
5 (100%) 5 ocen

Przeglądając sklepowe półki z pewnością niejednokrotnie zastanawiamy się skąd bierze się dysproporcja w cenach kawy. Łatwo zauważyć spore różnice cenowe pomiędzy produktami znanych palarni i koncernów, a mniej popularnymi, bardziej ekskluzywnymi markami. Różnice w cenie najczęściej biorą się z rodzaju wykorzystywanych ziaren. Wysokojakościowe ziarna są o wiele droższe i wymagają znacznie bardziej złożonej obróbki, aby wydobyć z nich smak. Nic zatem dziwnego, że kawy różnią się od siebie ceną – i to znacząco. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się kilku najdroższym kawom na świecie. Co sprawia, że właśnie te rodzaje kawy są tak drogie i czy faktycznie za wysoką ceną idzie wysoka jakość? Zapraszamy do lektury!

Z pewnością niejednokrotnie słyszeliśmy o niesamowicie drogich kawach, które powstają w skomplikowanych procesach ekstrakcji. Pisaliśmy między innym o rodzajach kaw, o których przeciętny zjadacz chleba nie ma pojęcia. Złożone procesy zarówno hodowli, palenia jak i przygotowywania ziaren sprawiają, że mała paczka kawy potrafi osiągać bardzo duże kwoty! Skupmy się na trzech najdroższych, a zarazem najpopularniejszych kawach, wokół których narosły pewne legendy związane z ich wysoką ceną.

I. St. Helena Coffee.

Wyspa Świętej Heleny zapewne kojarzy nam się z miejscem pobytu Napoleona Bonaparte. Dla niektórych osób wyspa ta słynie jednak nie z historycznego dziedzictwa, lecz z doskonałych warunków do uprawy kawy. Ta niewielka wyspa znajdująca się na Oceanie Atlantyckim posiada świetny mikroklimat, który sprzyja rozwojowi kawy. Na tym górzystym terenie kawowce uprawiane są od początku XVIII wieku, a ich wysoka jakość zdobyła rozgłos na całym świecie! Kawa z Wyspy Świętej Heleny przetwarzana jest na mokro z użyciem wody źródlanej, przez co wydobywa się maksimum pełnego smaku tej drogocennej mieszanki. Kawa ta jest znana przede wszystkim ze swojego słodkiego posmaku, wybornego aromatu, a także przepysznej konsystencji. Koneserzy uważają, że St. Helena Coffee jest idealną mieszanką do przygotowania espresso. Doskonały smak sprawia również, że odpowiednio wysoka jest cena tej mieszanki. Kilogram kawy z Wyspy Świętej Heleny może kosztować około 700 złotych! Taka kombinacja wysokiej jakości i wyjątkowo małej ilości (czyli po prostu niewielkiej podaży) produkowanej kawy sprawiają, że ceny tej mieszanki utrzymują się na szczycie cenowej listy.

II. Esmeralda Special.

Jak wiadomo, wszystkie kawy Arabica mają swoje korzenie w słonecznej Etiopii. Ta delikatna i pełna aromatu kawa zachwyca konsumentów naturalną lekkością. W przypadku kawy Esmeralda Special doskonały smak kawy wyniesiony został na prawdziwe wyżyny. Podobnie jest z ceną, gdyż kawa ta uważana jest za jedną z najdroższych kaw na świecie! Skąd taka wysoka cena za mieszankę Esmeralda Special? Pochodzi ona z prestiżowej odmiany Gesha, która początkowo nie była zbyt popularna wśród etiopskich plantatorów. Gdy w 1963 roku szczep tego kawowca trafił do Panamy, plantatorzy z Hacienda La Esmeralda podjęli się uprawy. Efekt był oszałamiający! W ciągu kilku lat konsumenci oszaleli na jej punkcie, a co za tym idzie niezwykle podniosła się również jej cena. Co charakteryzuje kawę Esmeralda Special z plantacji Hacienda La Esmeralda? Otóż cechą charakterystyczną jest jej mocny, kwiatowo-owocowy aromat. Dodatkowo słodki smak sprawia, że mieszanka ta jest intensywna i wyrazista. Jest też produkowana w niewielkich ilościach z racji trudności w uprawie oraz wymagających procesów ekstrakcji oraz wypalania. Właśnie to sprawia, że kawa Esmeralda Special kosztuje niejednokrotnie prawie 900 złotych za kilogram! Jest to o tyle niezwykła kawa, że produkuje się jej jedynie około 100 worków rocznie. Sprzedawana jest na specjalnych aukcjach, gdzie koneserzy bardzo chętnie ją kupują! Warto też dodać, że jeżeli kogoś interesuje więcej szczegółów odnośnie pochodzenia kawy, to polecamy nasz inny artykuł: Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia.

III. Kopi Luwak.

Kawa Kopi Luwak jest zdecydowanie najbardziej znaną drogą kawą. O tym w jaki sposób powstaje ta kawa z pewnością słyszał już każdy. Wydobywane z odchodów łaskuna (zwanego w języku lokalnych tubylców luwakiem) ziarna znane są ze swojego pysznego smaku i unikalnego wręcz aromatu! Skąd jednak tak specyficzny pomysł aby wydobywać ziarna z odchodów zwierząt? Pomysł nie wziął się z ekstraordynaryjnego widzimisię, lecz z biedy. Gdy w XVIII wieku holenderscy plantatorzy hodowali na Jawie ogromne połacie kawowców zakazali tubylcom spożywać ziarna. Lokalni mieszańcy zauważyli jednak, że ziarna kawy zjadane są chętnie przez łaskuna, a następnie po około 12 godzinach w odchodach zwierząt znaleźć można praktycznie niestrawione ziarna. Obecnie sposób pozyskiwania tych ziaren jest podobny. W kolejnych etapach ziarna zbierane są ręcznie, a następnie dokładnie czyszczone. W dalszej kolejności są one suszone w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Koneserzy podkreślają, że soki trawienne łaskunów bardzo korzystnie wpływają na aromat kawy. Dobrze przyrządzana kawa Kopi Luwak smakuje intensywnie i posiada wyraziste nuty czekolady i karmelu. „Intensywna” jest również cena tej mieszanki, gdyż kilogram kawy Kopi Luwak może kosztować nawet…. 4 tysiące złotych!