Strona główna > Poradniki > Na co zwrócić uwagę kupując kawę?

Rozważaliśmy już jak wygląda proces przygotowania, obróbki oraz selekcji ziaren kawy. Mając wiedzę na temat tak złożonych etapów warto także pamiętać o cechach jakie powinna posiadać dobra kawa („czym powinna się charakteryzować dobra kawa”). Korzystając z tego kompendium wiedzy z łatwością powinniśmy móc wyróżnić kawę, która jest wysokojakościowa od takiej, która niestety posiada pewne defekty. Warto jednak abyśmy powiedzieli sobie jakie konkretnie cechy wpływają na to, że kawę można nazwać jako „dobrą”. Otóż składa się na to parę charakterystycznych cech dzięki której znawcy i specjaliści potrafią ocenić całokształt jakościowy mieszanki. Dziś poznamy je wszystkie! Zapraszamy do lektury!

 

Kawa – na jakie cechy zwracać uwagę?

Produkcja oraz handel kawą jest niezwykle ważną gałęzią gospodarki. Musimy zdawać sobie sprawę, że obrót towarem jakim jest kawa znajduje się na drugim miejscu na świecie pod względem wartości! Większy obrót realizowany jest tylko poprzez handel ropą naftową. Z tego powodu firmy zajmujące się sprzedażą oraz importem kawy musiały stworzyć odpowiednie mechanizmy pozwalające na ocenę jakościową tego produktu. Opracowane wspólne metody badania kawy oraz ocena jej jakości była istotnym etapem w rozwoju światowego handlu! Rozważmy zatem na jakie elementy powinniśmy zwrócić uwagę wybierając naszą kawę oraz jakie ogólnie cechy można w kawie wyróżnić.

Pięć cech dobrej kawy

Musimy pamiętać, że swoje walory smakowe kawa uwalnia dopiero po jej wypaleniu. Szacuje się, że po wypaleniu pojedyncze ziarenko kawy ma ponad 800 związków aromatyczno-smakowych. Światowe organizacje zajmujące się badaniem kawy sklasyfikowały natomiast aż 18 odcieni aromatycznych, które przyporządkowywane są poszczególnym ziarnom. Rzecz jasna, jedne z nich są pożądane (jak na przykład kakaowy czy owocowy), natomiast inne wręcz przeciwnie (na przykład gumowy). Specjaliści oceniający kawę zwracają uwagę na cechy takie jak:

I. Konsystencja – czyli tak zwane body kawy określane też jako „mouthfeel” czyli odczucie jakie kawa pozostawia na języku oraz w ustach. Specjaliści zajmujący się oceną smaku kawy wyróżniają konsystencję pełną (gęstą) oraz cierpką i płytką. Ta pierwsza cecha jest bardzo pożądaną cechą i najczęściej charakteryzuje produkt dobrej jakości. Konsystencja jaką przyjmuje kawa bywa subiektywnym odczuciem, jednak eksperci potrafią jednoznacznie ocenić body poszczególnej kawy i na tej podstawie przyporządkować ocenę. Kremowy i „lepki” smak kawy uważa się za bardzo dobrą cechę!

II. Kwasowość – Jest cechą, która u osób niedoświadczonych w smaku kawy może być nieco kontrowersyjna. Wśród powszechnej opinii kwasowość uważana jest za cechę niepożądaną. Warto jednak wiedzieć, że istnieje różnica między kawą kwaśną, a taką, która posiada charakterystyczną kwasowość. Bez odpowiedniego balansu kwasowości smak kawy byłby pusty i mdły. Nic zatem dziwnego, że wysokiej jakości kawy afrykańskie zawierają nuty kwasowe, które sprawiają, że całość napoju ma wyrazisty i pełny smak. Rzecz jasna nadmierna kwasowość kawy jest uważana za coś niepożądanego. Najczęściej nadmiar kwasu spowodowany jest nieprawidłowo przeprowadzonym procesem przetworzenia ziaren i ich przefermentowaniu.

III. Goryczka – Na cechę tą wpływ ma zawarta w kawie kofeina. Ogólnie rzecz biorąc, im mocniej kawa jest wypalona, tym bardziej wyczuwalna jest w niej goryczka. Wynika to z rozkładu węglowodanów zawartych w ziarnach, które pod wpływem wypalania uwalniają taki smak. Optymalna goryczka jest cechą pożądaną przez specjalistów, jednak w przypadku zbyt długiego procesu palenia jej nadmiar potrafi zepsuć nawet najlepsze jakościowo ziarna! Należy zatem zwracać uwagę na stopień wypalenia ziaren i unikać tych bardzo mocnych!

IV. Posmak – Jest to zwieńczenie wyżej wymienionych trzech cech. Jest to wypadkowa konsystencji, kwasowości oraz goryczki, jaką mają w sobie ziarna. Według ekspertów za najsmaczniejszą i najlepszą jakościową kawę uważa się taki produkt, który ma niewielką, acz wyczuwalną kwasowość, delikatną goryczkę oraz pełną konsystencję. Za kawę o dobrym posmaku uważa się zatem taką, która oscyluje pomiędzy nutami gorzkimi, słodkimi oraz kwaśnymi lecz żadne z tych smaków nie są nadto dominujące. Właśnie takie uczucie balansu jest najbardziej doceniane przez smakoszy kawy! Co więcej, bardzo ważną cechą jest również tak zwana „czystość smaku” czyli odczucie zrównoważonego, głębokiego smaku bez przebijających się za mocno nut. Prawdziwi eksperci potrafią wychwycić nawet najmniejsze zaburzenia!

V. Balans – Inaczej nazywane jako wywarzenie. Jest całokształtem wszystkich parametrów posiadanych przez kawę. Poniekąd jest to połączenie cechy jaką jest posmak, lecz w tym przypadku eksperci skupiają się na proporcjach pomiędzy poszczególnymi nutami i aromatami. Uważa się, że balans kawy osiąga się wtedy, gdy wszystkie jej parametry posiadają podobne natężenie. Palarnie zatem dbają aby żadna z wymienionych wyżej cech nie była nadto dominująca, a kawa smakowała równomiernie i zbalansowanie.

 

 

Podsumowanie: jak przygotować dobrą kawę?

Liczymy, że znając już cechy jakie powinna mieć kawa naprawdę dobrej jakości będą Państwo mieli łatwiejszy wybór przy poszukiwaniu swojej ulubionej mieszanki. Wiele firm reklamuje swoją kawę korzystając z barwnych opisów oraz opisując poszczególne elementy kawy. Warto zatem wiedzieć, na jakie kwestie zwrócić uwagę i na co być wyczulonym podczas lektury opisu kawy, która nas interesuje. Istotne jest również to, że opisane powyżej cechy nie są wyłącznie „przepisem” na dobrą kawę, gdyż o pełni jej smaku decyduje również sposób przechowywania, a przede wszystkim sposób jej zaparzenia. Warto jednak znać podstawowe kryteria, według jakich eksperci oceniają kawę! Dociekliwych odsyłamy w każdym razie do artykułu na temat sposobów na przyrządzenie idealnego espresso, oraz do naszego blogowego działu z poradnikami.

Przeczytaj również:

Więcej w Poradniki
Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

Niejednokrotnie przygotowując naszą ulubioną kawę może się zdarzyć, że odczujemy zmiany w smaku bądź nieprzyjemny aromat towarzyszący jej zaparzaniu. Zmiany...

Zamknij