Strona główna > Zdrowie > Jakie warzywa są najlepsze na odporność

Bardzo często zadawanym pytaniem jest to jak zadbać o zdrowie i odporność poprzez prawidłową dietę. Temat ten jest o tyle trudny, gdyż, aby zapewnić sobie odpowiednią ochronę, należy skupić się na wielu aspektach! Nie ma jednego, złotego środka dzięki któremu zagwarantujemy sobie doskonałą odporność. Istnieje jednak wiele zasad oraz sposobów, które regularnie stosowane pozwolą nam zabezpieczyć się przez ewentualnymi chorobami, infekcjami czy drobnoustrojami. W niniejszym artykule pragniemy przedstawić Państwu katalog takich właśnie porad! Szczególnie skupimy się na warzywach, które, jak wiadomo, mają bardzo pozytywny wpływ na naszą odporność! Przeczytajmy uważnie przedstawione porady, gdyż stosowanie ich z pewnością przyniesie pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a dodatkowo poprawi nasze samopoczucie oraz zapewnią zrównoważone funkcjonowanie organizmu.

 

Czy warto jeść warzywa? Oczywiście!

Podstawową zasadą, jaką bezwzględnie powinniśmy się kierować, jeśli oczywiście zależy nam na zwiększeniu naszej odporności, jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta. Pamiętajmy, aby na naszym talerzu znalazła się spora porcja warzyw! Serwujmy je na surowo, ugotowane na parze lub podsmażone na patelni. Sposobów na ich podanie jest przecież dosłownie bez liku, a niejednokrotnie to właśnie ich urozmaicone formy serwowania sprawią, że warzywa staną się prawdziwym smakołykiem! Pamiętajmy, że warzywa bogate są w witaminy i minerały, które umożliwią poprawną pracę naszego układu trawiennego, a także wspierają wiele procesów zachodzących w organizmie, które mają bezpośredni wpływ na odporność. Badania wykazują, że regularnie spożywane warzywa korzystnie wpływają na układ odpornościowy, który staje się bardziej wytrzymały i łatwiej radzi sobie z drobnoustrojami. Poza sezonem z powodzeniem możemy zaś sięgnąć po mrożone warzywa (urządzenia chłodnicze to w końcu nasza specjalność!) – po rozmrożeniu ich wartość odżywcza jest równie duża jak tych jedzonych „na świeżo”.

 

Witamina C to klucz do odporności.

Z pewnością słyszeliśmy już opinie oraz teksty naukowe, które potwierdzają prozdrowotny wpływ witaminy C na nasz organizm. Ciekawe jednak, czy zdajemy sobie sprawę, że witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrusach, ale także w warzywach! Dlatego tak ważne jest regularne i częste spożywanie warzyw. Naukowcy już od lat zwracają uwagę na zbawienny wpływ witaminy C na nasz organizm. Jej niedobór – z pozoru niezauważalny, może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie całego ciała! Jeżeli chcemy zadbać o naszą odporność, koniecznie jedzmy warzywa zawierające jej spore ilości. A jakie to warzywa? Witaminę C znajdziemy między innymi w pomidorach, brokułach, brukselce, jarmużu, a także w papryce! Okazuje się zatem, że nie tylko charakterystycznie kwaśne produkty przepełnione są wspomnianą witaminą C. Trzeba również zauważyć, że wielu z nas sięga po witaminę C (czy to w formie tabletek, w formie sypkiej czy też oczywiście w formie produktów żywieniowych ją zawierających) jedynie w czasie przeziębienia czy grypy. Jest to zdecydowanie zbyt późno. Popularne porzekadło, mówiące o tym, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, ma w sobie dużo prawdy. Tym samym bardziej wartościowe i opłacalne jest zaprzyjaźnienie się z odpowiednią suplementacją witaminy C również wtedy, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam nie dolega. A dobra dieta, wypełniona warzywami, w tym wspomnianymi przez nas warzywami zawierającymi witaminę C, będzie tu doskonałym rozwiązaniem!

Czy czosnek i cebula są dobre na odporność? Oczywiście!

Warto również przyjrzeć się detalom diety, które czasami umykają naszej uwadze. Otóż, z pozoru zwykłe dodatki do dań, które wykorzystujemy przygotowując posiłki, również potrafią korzystnie wpływać na nasz organizm. Cebula oraz czosnek spożywane regularnie mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Najzdrowsze są spożywane na surowo, jednak z racji mocnego i ostrego smaku możemy z powodzeniem dodawać je do kanapek, sałatek, past czy masła. Sztuka kulinarna opracowała już dosłownie tysiące metod na to, jak efektywnie “uzbroić” nasze dania w zawartość czosnku i cebuli i wystarczy jedynie odrobinę się wczytać, zapoznać z tematem, aby móc korzystać z dobrodziejstw czosnku i cebuli. Mało tego, jeżeli nie przepadamy za mocnym smakiem tych warzyw, możemy wykorzystywać także specjalne preparaty czosnkowe, które pozbawione są tego silnego aromatu jednak zawierają wszystkie zdrowe składniki i stanowią dobry kompromis dla osób, których odrzuca taka woń. Jak wspominaliśmy już zresztą w artykule “Kto nie powinien pić kawy” – kwestię diety zawsze należy dostosować do indywidualnych uwarunkowań danej osoby.

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa!

Kiszenie od bardzo dawna jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku tego procesu, cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Z kolei kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych dla naszych organizmów pod każdym względem bakterii jelitowych. Dzięki regularnemu spożywaniu tego typu potraw, bardzo owocnie wpłyniemy na naszą mikroflorę jelit, co odbije się dobrze właśnie na odporności, zwłaszcza w ten najtrudniejszy, późnojesienny czas, kiedy zazwyczaj chorujemy z uwagi na niedostatki systemu odpornościowego, przemęczenie, małą ilość światłą i oczywiście, nie zawsze odpowiednią dietę czy styl życia (w tym poziom stresu, co jest szalenie istotne!). Kiszonki bardzo dobrze wpływają także na odporność dzięki sporej zawartości witaminy C (o jej działaniu pisaliśmy wyżej), która powstaje w zachodzącym tam procesie fermentacji. Sięgajmy zatem bez najmniejszego wahania właśnie po kiszoną kapustę! Bardzo ważne, aby jednak nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.

Natka pietruszki i kiełki – gwarancja dobrego samopoczucia.

Na naszym blogu przykładamy dużą wagę do tego, aby jak najbardziej rzetelnie przedstawić, co jest korzystne i zdrowe dla organizmu, a jakich produktów lepiej unikać. W ten, wyważony sposób oceniliśmy na przykład słodziki w artykule: “Czy słodziki są szkodliwe“. Teraz jednak zwróćmy uwagę na natkę pietruszki oraz kiełki, które nie bez przyczyny określiliśmy gwarantami świetnego samopoczucia. Otóż, rośliny te uważane są za skarbnicę witamin i mikroelementów. Kiełkujące rośliny wytwarzają chlorofil, a także enzymy wzmacniające i regenerujące organizm. Natka z kolei dostarcza niezwykle dużo żelaza. Jeżeli chcemy wzmocnić nasze zdrowie, a także uwolnić się od przeziębień czy chorób, koniecznie jedzmy kiełki! Co więcej, warzywa te są bardzo łatwe w przygotowaniu – można je jeść same, dodawać do surówek, sałatek, posypywać nimi zupę, ziemniaki czy sosy. Uniwersalność ich serwowania to naprawdę ich duży walor, a przy okazji praktycznie nigdy się nam one nie znudzą, nawet jako stały składnik codziennej diety. Pamiętajmy jednak, aby spożywać je na surowo, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury tracą wartości odżywcze i swoje korzystne dla organizmu składniki!

Dieta bogata w dobre tłuszcze.

Popularna ostatnimi czasy kampania promująca wpływ kwasów tłuszczowych okazuje się być skuteczna – wiele osób zaczyna zdawać sobie sprawę z ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Warto jednak, abyśmy pamiętali, że kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, jak również kwas omega-3 są świetnymi składnikami pomagającymi produkować hormony przeciwzapalne. Tak zwane eikozanoidy odpowiadają za usprawnienie pracy układy odpornościowego. Gdzie zatem znaleźć takie zdrowe tłuszcze? Okazuje się, że nie musimy daleko szukać! Popularny w Polsce olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek są bogate w te substancje, a ponadto jedzenie orzechów włoskich także podnosi ilość kwasu omega-3! Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy zatem przygotować rybę, a sałatkę warzywną warto skropić naturalną oliwą z oliwek. W ten sposób nie będziemy musieli się martwić niedostatkami dobrych tłuszczy, choć oczywiście w przypadkach wymagających wsparcia fachowego najlepiej zasięgnąć bezpośredniej porady lekarza lub dietetyka, co niezmiennie podkreślamy.

Przeczytaj również:

Więcej w Zdrowie
Co muszę wiedzieć zanim wypiję kolejną kawę

Przygotowując naszą ulubioną kawę rano, robiąc ją w pracy, czy zamawiając w kawiarni, z pewnością nie zastanawiamy się nad tym,...

Zamknij