Strona główna > Ciekawostki > Formy termoformowane Martellato
Formy termoformowane Martellato
4.8 (96%) 5 ocen

W dzisiejszych czasach półki sklepowe dosłownie uginają się od bogactwa słodyczy, łakoci i innego rodzaju przekąsek. Z jednej strony to dobrze – świadczy to przecież o tym, że mamy się coraz lepiej z czysto materialnego punktu widzenia i na więcej możemy też sobie pozwolić. Z drugiej zaś strony, wywołuje to niemały problem u ludzi, którzy chcieliby wprowadzić do domu jakieś oryginalne słodycze lub, co jest przypadkiem równie częstym, po prostu zaskoczyć swoich gości jakimś pysznym, lecz nietypowym słodyczem, deserkiem albo przekąską. I tu zdecydowanie z pomocą przychodzą specjalne formy termoformowane, na którym postaramy się skoncentrować w dzisiejszym artykule.

Formy termoformowane – co to takiego?

Na początku warto w ogóle wyjaśnić, czym są te wspomniane formy termoformowane? Wiele ludzi albo o nich nie słyszało, albo kojarzą je głównie z uznaną, włoską firmą Martellato, specjalizującą się w tworzeniu tego typu form. Otóż, przechodząc do wyjaśnienia, forma termoformowana to specjalnego rodzaju, często wymyślnie konstruowana struktura z tworzywa sztucznego, służąca do masowej produkcji określonych słodyczy, często czekoladowych. Co szczególnie istotne, zdecydowana większość form, przeznaczona jest zarówno do wykorzystania w profesjonalnych, należycie wyposażonych restauracjach i cukierniach, jak również w zwykłej, domowej kuchni. Tym samym mówimy tu o produkcie, którym zainteresować się mogą nie tylko zawodowi kucharze, ale i przeciętny Kowalski.

Formy termoformowane Martellato – kilka słów o zaletach

Teraz, kiedy wiemy już dokładnie, czym są te tajemnicze formy termoformowane produkcji włoskiego Martellato, warto bliżej przyjrzeć się zaletom, jakie wnoszą one do codziennego funkcjonowania tak profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Od razu odrzućmy jakieś zbędne marketingowe bajanie, bo też nie o to w naszym Blogu Chefstore chodzi i skupimy się bezpośrednio na dwóch cechach:

  • pomysłowość, rozumiana też jako mnogość rodzajów,
  • łatwość w utrzymaniu i czyszczeniu.

 

Co do pierwszej z wyżej wymienionych cech, czyli pomysłowości, to naprawdę trzeba by mieć w sobie dużo złej woli, aby stwierdzić, że producent poszedł na łatwiznę i stworzył produkty sztampowe. Nic z tych rzeczy! Formy termoformowane Martellato są przecudownie skonstruowane i przeznaczone zarówno na co dzień, jak i na szereg zróżnicowanych okazji, począwszy od tradycyjnych Świąt Bożonarodzeniowych i Wielkanocnych, poprzez Halloween, klimaty sportowe i obuwnicze (tak! foremki – obuwie!), aż do foremek na czekoladki, lizaki i wiele, wiele innych. Często są one przy tym okraszone wspaniałymi, okazałymi wzorkami, które ucieszą oczy nie tylko najmłodszych konsumentów, ale i ludzi dorosłych. Wyobraźmy sobie, że zamiast tradycyjnych paluszków czy delicji, na nasz stół wjeżdżają unikalne słodycze stworzone dzięki foremkom Martellato – od razu można domyślić się, że zastosowanie tak pomysłowego rozwiązania wpłynie na atmosferę przy stole, a spotkanie w towarzystwie tego rodzaju słodyczy będziemy ciepło wspominać. Jeżeli zaś chodzi o imprezy dla dzieci i różnego rodzaju kinderparty, to nasze małe pociechy będą zajadać się kolorowymi i zdrowymi bo przygotowanymi z naturalnych składników, słodyczami.

Odnośnie zaś łatwości w utrzymaniu i czyszczeniu, to formy Martellato, jako docelowo przeznaczone i do profesjonalnej i do domowej kuchni, można bardzo prosto i szybko umyć, wyczyścić i przechowywać. My przykładamy do tego elementu dużą wagę, stąd też tworzymy artykuły typu “Jak zadbać o ekspres do kawy“. Nie jest też tak, że po jednym skorzystaniu foremka nadaje się do wyrzucenia, co byłoby zupełnie nieopłacalne z czysto ekonomicznego punktu widzenia. Warto pamiętać o takich detalach, bo wprost wpływają na opłacalność inwestycji w foremki termoformowane. Tworzywo, z jakich wykonane są foremki umożliwia dokładne i szybkie umycie ich, co ma znaczenie przy codziennej pracy w kuchni, gdzie przecież nierzadko liczy się dosłownie każda chwilka.

Czym zaskoczyć gości? Jakie jedzenie i słodycze? Tylko Martellato!

Podtytuł tego akapitu jest być może celowo pewną przesadą, bo oczywiście gości można uraczyć na wiele sposobów, ale jesteśmy pewni, że zarówno mali jak i duzi z radością odnotują fakt, jeżeli na naszym stole zagoszczą pyszne, kolorowe, ozdobione oryginalnymi wzorkami łakocie przygotowane dzięki formom termoformowanym Martellato. W momencie, gdy piszemy ten konkretny artykuł, zbliża się akurat Wielkanoc, co jest świetną okazją do zakupu kilku foremek odpowiadającym klimatycznie tym szczególnym Świętom, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać z nich również na co dzień. Wtedy po prostu wykorzystamy uniwersalne foremki lodowe, czekoladowe bądź inne, pochodzące z przepastnej, wymyślnej kolekcji. Nie jest to też produkt jednorazowy, zatem warto kupić je nawet w okresie danych Świąt, z docelowym przeznaczeniem na wiele kolejnych sezonów.

Na naszym blogu bardzo lubimy opisywać przedmioty nietypowe, oryginalne, wprowadzające do kuchni nieco świeżości. Uważamy, że w kuchni, poza świadomością pochodzenia składników bazowych, znajomością technikaliów i umiejętności mieszania smaków, liczy się również kreatywność, pomysłowość i nieszablonowość. Dlatego też z radością witamy każde urozmaicenie kuchennej pracy. Do takich właśnie, dopiero zyskujących na popularności przedmiotów, z pewnością należą formy termoformowane Martellato. Szczerze polecamy i już teraz cieszymy się, że we wspomnianym na wstępie niniejszego artykułu, przepychu i bogactwie podobnych, sztampowych słodyczy, udało się znaleźć na rynku miejsce na tego typu miły, cieszący oko gadżet.