Strona główna > Świat kawy > Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?
Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?
5 (100%) 6 ocen

Decydując się na wybór kawy jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Wchodząc do dużego sklepu zauważymy mnóstwo różnego rodzaju kaw, czy to mielonych, ziarnistych czy rozpuszczalnych. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć spory problem z właściwym wyborem i odpowiednią decyzją. Wszystkim nam zależy jednak na pysznym smaku i bogatym aromacie pitej kawy, dlatego w niniejszym artykule odpowiemy na pytanie – czym powinna charakteryzować się dobra kawa!

 

Na samym wstępie odstawmy na bok kwestie subiektywne, takie jak moc kawy oraz jej nuty smakowe. W zależności od upodobań możemy być fanami delikatnych mieszanek, które zawierają w sobie małe ilości kofeiny oraz odpowiednio komponują się z mlekiem czy innymi dodatkami. Z drugiej strony są osoby, które nie wyobrażają sobie picia kawy z mlekiem i jedynym rodzajem kawy jaką piją jest mocna, intensywna czarna kawa bez dodatku cukru. Nie można krytykować żadnej z tych stron i oceniać, że któraś korzysta z kawy lepszej lub gorszej – jest to kwestia indywidualna i każdy musi samodzielnie zdecydować, jaki charakter kawy mu odpowiada. Istnieją jednak pewne kryteria, które pozwalają na dokonanie oceny kawy co do jakości. Warto zatem abyśmy skupili się na takich właśnie elementach dzięki którym będziemy mogli świadomie wybrać najlepszą kawę!

Dobra kawa… czyli jaka?

Zdecydowanie podstawowym kryterium, jakim powinniśmy się kierować przy wyborze kawy, jest to czy jest to kawa ziarnista. Chcąc cieszyć się pełnym aromatem i smaku naszych napoi koniecznie musimy sięgnąć właśnie po kawę ziarnistą, a nie zmieloną uprzednio w fabryce. Należy pamiętać, że aromat kawy po jej zmieleniu bardzo szybko ulatuje. Pomimo próżniowego pakowania oraz przechowywania kawy w zacienionym miejscu nie będziemy w stanie utrzymać pełni aromatu kawy, która została zmielona kilka miesięcy wcześniej. Powinniśmy również zrezygnować ze wszelkiego rodzaju kaw aromatyzowanych i skupić się na klasycznych palonych ziarnach. Kawa aromatyzowana jest sztucznie nasączana substancjami zapachowymi, które niejednokrotnie mają ciekawy aromat, jednak nie pozwalają one na uzyskanie naturalnego, pełnego, klasycznego smaku. Co równie ważne, kawa aromatyzowana przez zawarte w niej olejki bardzo szkodliwie wpływa na podzespoły ekspresów automatycznych. Olejki po czasie osadzają się na żarnach pozostawiając tam swoje zapachy, który przenosi się na kolejne porcje ziaren wpływając negatywnie na ich smak. Dlatego jeżeli zależy nam na pełnym i naturalnym smaku kawy, wybierzmy kawę ziarnistą!

Jaką kawę warto pić?

Kolejną kwestią na jaką powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie kawy jest jej świeżość. Z pewnością każdy z nas lubi jeść świeże produkty – podobnie jest z kawą, która z upływem czasu traci swoje właściwości i walory smakowe. Ogólnie ujmując, im starsza kawa tym więcej aromatu ulatuje z niej i wytraca się. Oczywiście im lepsza jakościowo kawa tym proces ten zachodzi wolniej, jednak w miarę możliwości powinniśmy skupić się na ziarnach ze świeżego zbioru. O metodach uprawy kaw, pisaliśmy w artykule: Jak uprawiana jest kawa. Warto zatem podczas poszukiwania dobrej kawy zwrócić uwagę na dwie zasadnicze daty – datę zbioru oraz datę palenia. Dobre palarnie umieszczają na etykietach informacje odnośnie daty wypalania ziaren oraz jej zbioru, zatem nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem tych danych. Dlaczego jest to tak istotne? Uważa się, że optymalny czas spożycia kawy od momentu jej wypalenia wynosi około trzech miesięcy. W ciągu tego czasu kawa „odpoczywa” i wytraca nadmiar dwutlenku węgla, przez co jeszcze bardziej zyskuje na smaku i uzyskuje pełnię swojego aromatu. Po upływie około trzech miesięcy (w przypadku niektórych ziaren czas ten jest dłuższy i wynosi kilka miesięcy) osiąga ona idealny balans. Korzystanie z kawy ze świeżego zbioru oraz rzeczywiście świeżo palonej pozwoli nam wyczuć prawdziwy smak naszej mieszanki. Dużo zależy oczywiście od tego, czy posiadamy właściwy młynek żarnowy. Bez względu na to, czy decydujemy się na intensywne ziarna gatunku robusta, czy łagodniejsze i bardziej lekkie ziarna arabica. Powinniśmy pamiętać o tym kryterium i następnym razem gdy odwiedzimy sklep z kawą przyjrzeć się dokładnie etykietom opisującym poszczególne kawy!

Szukając dobrej jakościowo i gatunkowo kawy powinniśmy zwrócić uwagę również na kwestię stylu wypalenia. Styl palenia wpływa na smak kawy, który jak wspomniano na początku artykułu, jest subiektywny, jednak ze stopniem palenia związana jest jeszcze jedna ważna kwestia – metoda jaką parzymy kawę. Poszczególne metody parzenia kawy uwalniają z kawy różne aromaty i walory smakowe, warto zatem dobrać stopień palenia odpowiednio pod metodę z jakiej korzystamy. Ekspresy automatyczne świetnie sprawdzają się do przygotowywania kawy wypalanej średnio bądź mocno. Z kolei alternatywne metody zaparzania kawy takie jak aeropress, frenchpress czy chemex świetnie spiszą się w przypadku ziaren lekko wypalonych. Jest to oczywiście tylko sugestia dlatego, że śmiało możemy eksperymentować co do mocy palenia ziaren w stosowanej przez nas metodzie zaparzania. Jeżeli jednak dopiero zaczynamy przygodę z prawdziwymi, dobrymi jakościowo kawami warto mieć to na względzie!

Kilka słów podsumowania, czyli na jaką kawę postawić?

Ostatnią rzeczą o której powinniśmy pamiętać przy wyborze naszej dobrej jakościowo kawy jest to, gdzie właściwie ją kupić? Niestety tutaj pojawia się problem dlatego, że w większości marketów, które w swojej ofercie mają również kawę nie znajdziemy naprawdę dobrych jakościowo produktów. Opisanych powyżej cech jakie powinna spełniać kawa powinniśmy szukać w produktach oferowanych przez uznane palarnie kawy oraz cenione sklepy internetowe. Właśnie w tych miejscach powinniśmy szukać dobrej jakościowo i pysznej w smaku kawy, która zachwyci nas doskonałym smakiem i pełnią aromatu!

Korzystając z opisanych w niniejszym artykule porad powinniśmy być w stanie wybrać właściwy i satysfakcjonujący nas produkt. Pamiętajmy również aby nie kupować za dużo kawy na raz jeżeli nie mamy takiej potrzeby. Zdecydowanie lepiej częściej odwiedzić palarnię lub swój ulubiony internetowy sklep niż ryzykować utratę aromatu ziaren podczas przechowywania jej w domu! Życzymy powodzenia w zakupach!

Przeczytaj również: