Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Często słyszymy opinię na temat ilości i częstotliwości spożywanych posiłków. Jednym z promowanych stylów odżywiania jest tak zwany system “pięciu posiłków dziennie”. Z pewnością słyszeliśmy twierdzenia, że należy jeść pięć posiłków dziennie, jednak czy faktycznie jest to zdrowe dla naszego organizmu? W jaki sposób układać swoje posiłki w takim systemie i jak w praktyce wygląda taki rodzaj diety? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule, który, mamy nadzieję, stanie się podstawą do ożywionej dyskusji lub przynajmniej osobistego rozważenia tej kwestii z możliwością jej zastosowania u siebie, chociażby dla testu i sprawdzenia, jak nasz organizm radzi sobie z tak zaprojektowaną dietą. Tak czy inaczej, nie pozostaje nic innego jak serdecznie zaprosić do lektury!

Dietetycy bardzo często podkreślają, że dieta opierająca się na pięciu posiłkach dziennie niesie za sobą dużo pozytywnego wpływu. Z pewnością zdajemy sobie sprawę, jak ważne w naszym życiu jest regularne i odpowiednie odżywianie się. Wartościowe, pełne posiłki stanowią źródło energii dla naszego ciała, pozwalają nam poprawnie funkcjonować i sprawiają, że jesteśmy bardziej odporni na choroby. Ważne jest jednak aby dostarczać właściwą dawkę witamin i minerałów w odpowiednim czasie. Właśnie taki sposób, cyklicznego i regularnego spożywania pokarmu propagują osoby jedzące ni mniej ni więcej, tylko pięć posiłków dziennie! Niestety, trzeba jednocześnie dodać, że aktualnie popularny tryb życia i ciągły bieg, stres i nadmiar obowiązków raczej nie pozwalają wszystkim na regularne spożywanie pięciu posiłków. Warto jednak zastanowić się nad faktyczną próbą wprowadzenia żywienia w oparciu o pięć dań w ciągu doby, gdyż regularne jedzenie co 2/3 godziny bardzo pozytywnie wpływa na wchłanianie się substancji odżywczych w naszym ciele. Dietetycy twierdzą także, że tak skonstruowana dieta lepiej sprzyja utracie wagi, gdyż kalorie dostarczane są równomiernie, przez co są lepiej przyswajane.

Naukowcy uważają natomiast, że spożywając 5 posiłków dziennie zapewniamy sobie poziom glukozy oraz wydzielanie insuliny na prawidłowym, zbalansowanym poziomie. Jest to o tyle zdrowe, że gdy przyzwyczaimy nasz organizm do stałych godzin spożywania posiłków możemy być pewni, że dostarczana energia będzie optymalnie wykorzystana i unikniemy tak trudnego przecież do poskromienia i zachęcającego do niezdrowego podjadania słodyczy uczucia głodu w ciągu dnia!

Warto wspomnieć również, że jedząc częściej będziemy czuli się lżej, a przez co będziemy mieli więcej energii do działania. System pięciu posiłków sprzyja zatem nie tylko utracie niechcianych, nagromadzonych przez miesiące i lata kilogramów, ale również buduje lepsze samopoczucie. Potwierdza to sporo osób, które korzystnie wypowiada się o zmianie trybu życia polegającego na spożywaniu pięciu posiłków dziennie.

Jak zatem powinny wyglądać nasze posiłki? Przyjrzyjmy się temu bliżej, omawiając precyzyjnie każdy z kolejnych “przystanków” na pięciodaniowej mapie ułożonej na przestrzeni dnia. Przypominamy jednocześnie, że więcej tego typu artykułów znaleźć można na naszym blogu w odpowiednich działach tematycznych, to jest: Zdrowie oraz Poradniki.

  • Śniadanie

Uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Na jego temat jest wiele różnorakich opinii, jak zresztą podejść co do tego, czy warto, czy też nie, jeść z rana. Mimo wszystko trzeba uznać, że nasze śniadanie powinno być syte, gdyż aktywuje ono nasz metabolizm i pozwala nam na dostarczenie energii i to już od samego rozpoczęcia dnia. Tworząc nasze śniadania pamiętajmy, aby składały się na nie wszystkie grupy pokarmów – zarówno warzywa, owoce jak i mięso. Możemy też urozmaicać nasze śniadania produktami mlecznymi bądź pieczywem! W żadnym wypadku jednak nie rezygnujmy ze śniadań!

  • Drugie śniadanie

Drugie śniadanie jest również ważnym posiłkiem! W przybliżeniu powinno ono zawierać około 250 kalorii. Może to być jogurt, owoce lub porcja dobrze umytych i zawczasu przygotowanych warzyw. Ważne, aby nasze drugie śniadanie było lekkie, nie zapychające i możliwie pozbawione nadmiaru cukru. Dzięki temu nie dopuścimy do stanu głodu po śniadaniu, odpowiemy na pojawiające się zapotrzebowanie kaloryczne, a z drugiej strony ciągle będziemy mieli miejsce na czekający nas za kilka godzin obiad!

 

  • Obiad

Dietetycy podkreślają, że obiad powinien być posiłkiem zbilansowanym i obfitującym w zdrowe składniki, w tym przede wszystkim, co zresztą podkreśla się już od lat, w warzywa. Możemy urozmaicać nasze obiady serwując, zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie lub wegańskie – jest to oczywiście kwestia indywidualna, wykraczająca daleko poza sprawy czysto dietetyczne. Pamiętajmy również o korzyściach płynących z jedzenia ryb! Jedzmy spokojnie i nie opychajmy się. Pamiętajmy, że posiłek nie powinien sprawić, że będziemy przejedzeni. Wielu dietetyków uważa, że od obiadu powinniśmy odchodzić po zaspokojeniu głodu, lecz z wyczuwalnym, lekkim niedosytem! To dobra metoda, gdyż bez potrzeby skrupulatnego liczenia spożytych kalorii, sami jesteśmy w stanie zorientować się, kiedy powiedzieć “dość”. Wystrzegajmy się także smażonych na głębokim tłuszczu potraw. 

 

  • Podwieczorek

Podwieczorek, analogicznie do drugiego śniadania, powinien zawierać od 200 do 250 kalorii (rzecz jasna, na potrzeby tego tekstu, posługujemy się niejako danymi i wartościami uśrednionymi, które dla indywidualnej, konkretnej osoby powinny być dostosowane do jego lub jej potrzeb życiowych oraz możliwe skonsultowane z fachowym dietetykiem!) Na podwieczorek polecamy na przykład kanapkę z ciemnego pieczywa, wędliną drobiową, pomidorem lub ogórkiem. Podobnie jak w przypadku drugiego śniadania, zadaniem podwieczorku jest  zaspokojenie głodu w zdrowy, zorganizowany i przemyślany, a przy tym korzystny dla organizmu sposób, a nie bezpośrednio najedzenie się.

 

  • Kolacja

Idealnie kolacja powinna być spożywana na około dwie godziny przez snem. Zwróćmy uwagę na to aby była lekkostrawna, tak aby nie zaszkodzić sobie przed snem i rano móc wstać wypoczętymi i pełnymi sił! Odnośnie zaś konkretnych rozwiązań na dobrą kolację, to zarówno polska, jak i zagraniczna sztuka kulinarna aż ugina się pod ciężarem przepisów, porad i receptur na znakomite, zdrowe i pyszne kolacje i opisanie tego wymagałoby niemal założenia osobnego bloga! Z powodzeniem jednak możemy przygotować ciepły posiłek w postaci zapiekanki, ugotować jajka, bądź postawić, kolejny raz, na solidną porcję warzyw!

Jak zatem widać, dieta opierająca się na pięciu posiłkach dziennie wcale nie musi być wymagająca ani zbytnio skomplikowana ani pociągać za sobą rażąco wysokie koszty. Nie jest też zbyt czasochłonna, o co, zdaje się, obawia się bardzo wiele osób. Z łatwością jesteśmy w stanie skomponować nasze posiłki tak, aby skutecznie zrealizować jej założenia. Nawet pracując lub spędzając większość dnia na uczelni możemy zjeść przedstawione powyżej pięć posiłków. Wystarczy tylko trochę samozaparcia i organizacji. Z pewnością tak odpowiednio zbilansowana dieta, wprowadzi do naszego życia ład i harmonię, a także wszystko, czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Przeczytaj również:

Więcej w Zdrowie
Jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy?

Coraz częściej spotykamy się z opinią, że naturalnym rozwiązaniem na wiele problemów zdrowotnych przynieść może regularnie spożywanie przypraw i ziół...

Zamknij